Guru Nanak

Läser just nu en bok om sikhism. Om man ska leva ihop med en människa måste man åtminstone veta grunderna om den personens religion. Så det är de studierna jag börjar nu. Wicca ser ju dessutom studier av andra religioner som något bra (inte en självklarhet i andra religioner).

För er som inte vet något alls om Sikhism: Religionen begynnade för ungefär 500 år sedan i landsdelen Punjab i Indien. Det är också där den har sitt starkaste fäste ännu idag. Teorin bygger på lärdomarna från 9 gurus.

Jag har bara läst om den första gurun - Guru Nanak - och jag måste säga att jag är positivt överraskad. En hel del han sagt och lärt ut är så nära min egen övertygelse.
 - Religiösa regelverk står mellan Gud och individen.
 - Alla människor är lika värda oavsett kast (klass) och kön.

Min älskling är alltså inte ute och cyklar helt och hållet... (Min pojkvän är född och uppvuxen i Indien och sikh.)


Varför är så många religiösa människor trångsynta?

Från ett flertal håll i mitt liv har jag den senaste tiden kommit i kontakt med religiösa människor som verkar vilja skära av sig från allt i omvärlden som inte har ursprung i den egna religionen. Jag tror att det kan ha att göra med att de här personerna jag pratar om har konverterat från den kristendom som finns inmurad här i Sverige. De har lämnat det som omgivningen anser som normalt och istället tagit en ny och ofta skrämmande (för inskränkta svenskar) religion till sig. Självklart finns det ett behov av att studera den nya religionen. Och eftersom man hela tiden måste försvara "det konstiga" för människor i sin omgivning så förstår jag också att man är en aning på krigsstigen.

Jag vet en hel del om att konvertera till något oförståeligt (för oinsatta). Det är inte ens någon idé för mig att berätta om min religion för nya bekantskaper. Om ämnet kommer på tal brukar jag bara säga att jag är religiös, sen får de tro vad de vill. Visst är det fegt men jag orkar inte bli stämplad som häxa. Jag tror att de skulle avfärda mig som en ung tjej som vill lära sig att lägga besvärjelser och klä sig i svart. Sanningen är att jag inte tror på det "trollande" som finns förknippat med wicca. (Självklart tror jag på magin i allt levande och att man kan tämja krafterna till sin fördel. Det är mycket människan inte förstår och magins krafter är en av de sakerna.)

Det jag älskar med wicca är att man lär sig om den egna religionen genom att studera andra religioner. Genom att se likheter mellan guden och gudinnan i flera olika religioner så kommer jag de närmare. Genom att leva mitt liv till fullo absorberar jag mest goda saker. De dåliga kan aldrig svärta ner mig, annat än för stunden.


Magisk citron

I våras satte jag en massa frön. De som kommit upp är alruna, belladonna och cirtonplantor. Alruna och belladonna är väldigt mytomspunna växter. Om dem finns det hur mycket som helst att läsa om man googlar.

Citronplantan har för mig blivit väldigt betydelsefull efter en serie av händelser. För ungefär 4-5 år sedan satte jag ett gäng citronfrön från det som blev över efter en tequilakväll. Tre plantor växte sig starka. Och tillslut fick en av de flytta hemifrån till min dåvarande pojkvän.

Ett tag senare läste jag att citronplantor kan hålla par tillsammans. Man ska plantera frön från en frukt man själv ätit och sedan ge den till sin älskade. Efter det blev det ett stående skämt mellan mig och exet. Att det var citronplantan som höll oss tillsammans så länge som det blev. Magin klarade inte av allt tillslut och vi gjorde slut. Men plantan har växt sig stor och stark hos exet. Numera är det ett mindre träd. Och snart kanske det bär frukt också.


Sarasvati

I sin bok Wicca ger Scott Cunningham tipset att lära sig mer om andra äldre religioners mytbilder för att lära känna Gudinnan och Guden. Eftersom jag är religionsintresserad var det inte svårt för mig att ta till mig den idén. När jag hittade en bok om hinduistiska gudinnor och kvinnor så blev jag lycklig minst sagt.

En Gudinna stack ur mängden : Sarasvati



Sarasvati, ("Hon som rinner"), kopplas ofta samman med floden med samma namn. Hon sägs rinna upp till himlen samt skänka fruktbarhet och överflöd.
Hennes renhet symboliseras av den vita färgen, lotusblomman och svanen som är hennes riddjur. (Lotusblomman är föresten en mycket välanvänd symbol för renhet i Asien. Blomman växer ur dyn i vattendrag, men vilar på vattenytan och låter sig inte nedsmutsas av leran den växer ur.)
I den moderna hinduismen är hon musiker och konstnärers gudinna. Hon sägs också välsigna skolelever med bra studieresultat.

Jag tänkte använda mig av henne i renande av både mig själv och föremål innan en rit. Det kändes som att hon talade till mig. Och när en gudinna talar så lyssnar man.

Ametist



Ametist är de älskandes sten. Det sägs att om ett par byter ametister med varandra så stärks banden. Därför är det inte särskilt svårt att förstå att jag vill ha ametister i min framtida vigselring. Men det visar sig vara en utmaning att hitta en passande ring. Och jag har en aning om att det blir en ännu större utmaning att få min kille att bära en ring med lila stenar på...

Ametist kan också användas för andra skäl:

Lägg den under kudden för att få hjälp mot sömnsvårigheter och mardrömmar.
Mäktig resesten som skyddar mot tjuvar och annan fara.
Håll den i vänster hand för att uppnå lugn och bli av med skuldkänslor.
Hjälper den som kämpar mot alkoholism och frosseri.
Ökar den mentala förmågan - användbar för att optimera meditation.
Skäper det sjätte sinnet och hjälper dig att släppa negativa saker och gå framåt i positiv anda.


Malört

Artemisia absinthium


Malört är en växt som länge använts inom örtmedicinen. Extrakt av de ovanjordliga växtdelarna användes främst för att behandla aptitlöshet, gallbesvär och matsmältningsrubbningar. Fungerar genom att stimulera utsöndringen av matsmältningssafterna. Malört är giftig i för omfattande användning.

Inom örtmagin är det en ört som kommunicerar med de döda. Kan användas för att skydda mot ondsinnade andar eller öppna sinnena för att lättare kunna kommunicera med de döda. Malört förknippas klassiskt med den wiccanska högtiden Samhain (Alla helgons dag).
 
Idag är det en vanlig brännvinskrydda. 

Fick sitt namn för att den användes för att hålla malar och andra insekter borta.





Malört är ganska vanlig i syd- och mellansverige. Blommar från juli till september. Örten är lätt att känna igen på sin silvriga färg och den aromatiska doften.

Fakta och bilder från: Den virituella floran, Alternativmedicin, Paranormal.


RSS 2.0